Leerlingbegeleiding

Elk kind maximale ontwikkelingskansen biedenis onze maatschappelijke opdracht. Het nastreven en realiseren van respectievelijk de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen is daarbij de norm.

Het is belangrijk oog te hebben voor de totale persoonlijkheidsontwikkeling van het kind.

We zetten in op een brede evaluatie die rekening houdt met een veelheid aan factoren. Het is kijken naar het kind in zijn geheel met al zijn talenten en mogelijkheden, vanuit verschillende

invalshoeken, met verschillende instrumenten, en in verschillende contexten.

Onze school beschikt over een uitgebreid leerlingvolgsysteem dat een beeld geeft van de totale persoonlijkheidsontwikkeling.

We werken aan een cultuur van gedeelde leerzorg. Daarom zien we het zorgbeleid als een opdracht voor het hele team waarbij een aantal specifieke taken worden uitgevoerd die het zorgbeleid op onze school richting geven, stimuleren en professionaliseren. We maken een onderscheid tussen zorg op kindniveau, zorg op leerkrachtenniveau en zorg op schoolniveau.

Het leerjaarteam (klasleerkrachten en zorgverlener) is de spilfiguur voor het zorgbeleid op kindniveau. Ze scheppen de voorwaarden en het klimaat waarin zoveel mogelijk kinderen zich optimaal betrokken voelen bij het onderwijsaanbod. Het leerjaarteam is de eerstverantwoordelijke voor de zorg voor elk kind van de klas. Wanneer het probleem de draagkracht van het leerjaarteam of de klasgroep overstijgt, worden de kinderen met specifieke zorgvragen gesignaleerd aan de zorgcoördinator. Op een overlegmoment leggen de zorgcoördinator en het leerjaarteam hun deskundigheid samen en zoeken zij naar specifieke oplossingen en gerichte acties.

In onze Esdoornschool mogen kinderen verschillen en aanvaarden we dat zowel het leertraject als het begin- en eindpunt kunnen verschillen. We zoeken dus heel goed uit wat een kind kan en hoever het kan geraken. Dit betekent dat kinderen die er nood aan hebben een leerlijn kunnen volgen, aangepast aan zijn/haar mogelijkheden en rekening houdend met de draagkracht van onze school. Deze leerlingen krijgen dan een aangepast leertraject. Dit impliceert dat niet alle leerlingen op dezelfde wijze geëvalueerd worden.

Op leerkrachtenniveau streven we naar een collegiale ondersteuning van elke leerkracht wanneer hij/zij een probleem of een specifieke zorgvraag vaststelt. Bij deze ondersteuning is het belangrijk uit te gaan van en voort te bouwen op enerzijds de beschikbare leerling informatie in het leerlingvolgsysteem en anderzijds de pedagogisch-didactische vaardigheden en aanpak van het leerjaarteam. De gedeelde professionele deskundigheid en het respect bij beide partijen is belangrijk om naar specifieke oplossingen te zoeken en gericht acties te ondernemen.

Binnen het zorgteam worden specifieke zorgtaken verdeeld onder de zorgverleners. Dit gebeurt op basis van de competenties, de talenten en de motivatie van de zorgverlener.

Op schoolniveau streven we naar een gelijke zorgaanpak doorheen alle leerjaren.

Zo zijn er duidelijke afspraken gemaakt betreffende de continuïteit in het planmatig handelen, structuren en procedures.

Kwaliteitszorg, professionaliseringsplan, schoolontwikkelingsplan, schoolwerkplan, optimaliseren en implementeren van leerlijnen/leerplannen en leermethodes zijn werkinstrumenten die hiertoe bijdragen.

De zorgcoördinator coördineert de globale zorgaanpak, is zichtbaar aanwezig op school en maakt integraal deel uit van het team. Zij is het aanspreekpunt voor zowel leerlingen als leraren, ouders, externe hulpverleners en andere participanten. Overleg is hier zeer belangrijk.

Zij is de rechtstreekse contactpersoon met het CLB. Zij coördineert de taken van de zorgverleners.

Zorgmaatregelen, van welke aard ook, renderen enkel als ze ondersteund worden door de ouders van de leerlingen. Ouders worden van bij het begin bij het zorgtraject van hun kind betrokken.

We nemen als school de tijd om samen met de ouders te groeien in de be-zorg-dheid om het kind.

Het team beoogt gemotiveerde kinderen te ontwikkelen die graag naar school komen en zich daar ook gelukkig voelen.

Ons GOK-beleid is volledig geïntegreerd in onze zorgwerking.

Rapporten en evaluatie

Een synthese van de evaluatiegegevens van de leerling wordt omgezet in een groeiboekje voor de kleuters en een rapp​​ort voor de lagere school. Een groeiboekje/rapport dient zeker niet om prestaties van je kind te vergelijken met die van andere klasgenootjes maar biedt vooral een gelegenheid om onze waardering te laten blijken voor de inspanningen van je kind in verhouding tot zijn of haar mogelijkheden. Als geen ander is de ouder geplaatst om de mogelijkheden en prestaties van het kind in te schatten.

Ons rapport wil een evaluatie zijn van alle geobserveerde gegevens die betrekking hebben op het kind als totale persoonlijkheid. Zo beoordelen we niet alleen de kennis, maar ook de vaardigheden en de relationele ontplooiing van je kind.Vandaar de combinatie van waarde-cijfers tot 10 en korte commentaar.

Het groeiboekje wordt 2 x per schooljaar, de rapporten lager 4 x per schooljaar gegeven op vooraf aangekondigde tijdstippen. Als ouder/voogd onderteken je het rapport na inzage en geef je het terug mee met je kind.

Naast het traditioneel rapport hanteren we in onze school een leerlingvolgsysteem.

Twee keer per jaar wordt er voor elke klas een MDO gehouden (februari en juni). Elk kind wordt hierbij individueel besproken. Het MDO-team bestaat uit de klastitularis, de zorgverlener en de zorgcoördinator. Waar nodig kan er een extra MDO gehouden worden, eventueel in aanwezigheid van directie, CLB, externe begeleiders (kinesist, logopedist, therapeut, ouders). Een verslag komt in het LVS.

Nadat we een duidelijk beeld hebben gekregen van de problemen wordt een concreet hulpprogramma toegepast. Systematisch en doelgericht werken, dat komt vooral de zwakkere leerlingen ten goede. Ongemerkt achterblijven kan niet meer. Het leerlingvolgsysteem laat immers tijdig en feilloos zien of en waar er problemen zijn en wat we eraan kunnen doen. Ook kinderen die meer noden hebben omdat de leerstof te gemakkelijk is, worden uiteraard geholpen.

Het leerlingvolgsysteem wordt gecentraliseerd in de school en kan ten allen tijde door zowel de ouders als de leerkracht worden geraadpleegd.

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van het GO! CLB 9 Mechelen – Keerbergen – Heist-op-den Berg werkt samen met onze school.

Het adres van ons CLB:

CLB 9 Mechelen – Keerbergen – Heist-op-den Berg
Augustijnenstraat 80, 2800 Mechelen
tel: 015 45 32 32
e-mail: info@clbmechelen.be
website: www.clbmechelen.be
directeur: Heidi Janssens
contactpersoon voor onze school: Kirsten Van Steenwinkel